• Hjem
 • IKT på Skolen
 • Mapper og filer

Mapper og filer

Hvis datamaskinen skal bli et nyttig verktøy for deg i utdanningen din så er det sentralt at du klarer å holde orden på denne.  Dette vil hjelpe deg å ta vare på filer, fagstoff osv, dette er dokumenter som du vil ha nytte av på eksamen og som du kan bruke i det faglige arbeidet gjennom alle skoleårene.  Begynn med å være organisert fra starten av - det er mye enkelere enn å rydde opp etter hvert.

Mapper

Lag deg en mappe på maskinen din for hvert enkelt fag. Bruk gjerne undermapper på denne sortert etter emner. Gi dokumentene dine filnavn som gjør det lett å finne disse igjen. En mengde dokumenter med navn som dokument1 eller kjell2 gjør det ikke lett å finne frem. Gi derfor dokumentet et filnavn som sier noe om innholdet, feks: terminprøve_norsk_mai_2016.doc

Filnavn

Husk at det som står etter et punktum i et filnavn, f.eks .doc angir hvilket program som skal åpne filen. Du må derfor ikke bruke punktum andre plasser i filnavnet. Det kan og være lurt å unngå andre spesialtegn i filnavnet. Ta gjerne med dato som en del av filnavnet. Når du lagrer filen så er det lurt å lagre den i rett mappe med en gang. Unngå samlemapper som du skal rydde i senere og ikke legg alle filer på skrivebordet.

Onenote

Å bruke OneNote som arkivsystem for notater, fagstofff osv er en god ide. Det er et program som hjelper deg med å skape en struktur og orden i filene og notatene dine - en annen fordel er at det automatisk tas back-up til Onedrive.  Les mer om OneNote her


Sikkerhetskopi (Backup)

Harddisker blir ødelagt. De tåler lite vibrasjoner og dunk mens de jobber, og en liten prosentandel krasjer også helt uten ytre påvirkninger. (Du kan redusere muligheten for dette ved å lukke mac/pc før du flytter på den). Hvis maskinen din blir ødelagt eller stjålet er det å miste alle dataene en av de verste tingene med dette - og det er en ting du enkelt kan unngå.

Det er mange måter å ta backup på, det kan være både til nettjenester eller til fysiske eksterne enheter som usb minnepinner eller eksterne harddisker. Det viktige er at du bestemmer deg for en metode og gjennomfører denne. Vi skal her kort se på noen aktuelle backupløsninger.

HUSK: Den enkelte bruker har selv det hele og fulle ansvaret for egen backup.

 1. Kopiere til USB minnepenn/ekstern harddisk
 2. Itslearning (ePortfolio)
  Klikk på ePortfolio og velg mine filer. Last opp det du vil ta sikkerhetskopi av til mine private filer.
 3. Skytjenester
  Det finnes flere gratisløsninger for nettlagring. Vær klar over at disse lagringsstedene ligger på nett, så vi anbefaler ikke å lagre sensitiv informasjon. 
  De mest brukte løsningene er Dropbox, OneDrive, Google Docs og Jottacloud. I Rogaland fylkeskommune har du stor lagringskapasitet i onedrive knyttet til din skolekonto. Du finner onedrive for Roagalnd på samme sted som de andre programmene i office pakken: Rogalands Officeportal.  Nedenfor kan du se to filmer om hvordan du bruker onedrive for henholsvis mac og windows. 

OneDrive for OSX:

Oppgave

Før du går videre: Bestem deg for en backup-løsning og start med å bruke denne. Er du i tvil som hvordan du skal gjennomføre en jevnlig backup eller hvilken løsning som er best for deg? Ta kontakt med skolens it-personell for hjelp og gode råd.